Eliza was here

Een paar keer per week krijg ik nieuws van Tros Radar. Het is vakantietijd dus vaak zijn het berichten  vol reisperikelen. Een 70 jarig echtpaar wordt door ‘Eliza was here’ opgescheept met een appartement op Kreta dat alleen via een lange trap te bereiken is en vervolgens van geen kanten deugde.  Het echtpaar beklaagt zich na de vakantie per brief bij het reisbureau dat vervolgens niet reageert. Pas als Tros Radar zich in de strijd werpt wordt men daar wakker met de wat zouteloze smoes dat men een reactietermijn van dertig dagen heeft en die waren nog niet om.

Eliza was here….. Dat is dus de naam van een reisbureau. Eliza, zo beweert men, slaat linksaf waar verder iedereen rechtsaf slaat. Weg van de massa, kleinschalig. Wat nog ontbreekt, is de claim dat men de vakantiebestemmingen ambachtelijk heeft geselecteerd. Eliza was here suggereert intimiteit. Eliza, de avontuurlijke reizigster die in de door toeristen overlopen Mediterannee plekjes vindt die door niemand gevonden worden en deze dan op wondere wijze omtovert tot reizen die ook jij kan boeken!

Maar ja: Eliza? Who the fuck is Eliza? Die bestaat niet. Eliza is, zo heet dat in yuppenjargon: een brand. Nee: geen fik. Engels! Spreek uit brent. Een merknaam. (wil je meer weten, klik hier). Maar als je op de website van Eliza was here kijkt, dan houdt men graag de illusie in stand door allerlei persoonlijke, keurig in de ik-vorm geschreven verhalen. Ze zullen ook zeker door een écht mens zijn beleefd, alleen zeker geen Eliza. En nog mooier. Eliza schrijft op de site het volgende:

Om er zeker van te zijn dat al mijn accommodaties een onvervalste ervaring bieden, ga ik ieder jaar even langs bij al mijn adresjes. Niet alleen om even gezellig bij te praten met de eigenaren, maar ook om op de hoogte te blijven van alle nieuwigheden.

Ik heb even zitten tellen. Er staan zo tegen de 525 accommodaties op de site.

De persoonlijke benadering is overduidelijk nep. Zo nep dat iedereen er gemakkelijk doorheen prikt. Het is dezelfde nep als Prodent Ultra White en Calgon als enige redding voor je vaatwasser. Toen Eliza was here in 2012 werd ingelijfd door de Sundio Group was de jaaromzet 30 miljoen. De Sundio Group is een holding met een hele hoop brands. Meest in het oog springend: Sunweb. Je weet wel: van Tom Dumoulin. Nog een wat macaber weetje: Eliza was here was destijds grotendeels in bezit van de vorig jaar vermoorde Koen Everdink. Hij wordt ten onrechte als de oprichter van Eliza was here genoemd. Het reisbureau, beter gezegd: het merk Eliza is opgericht door Bas Rasker die ook oprichter was van het inmiddels weer verkochte Zoover. Rasker is nu financieel ingestapt bij Corendon.

Kortom: reizen is big business. Er is niets persoonlijks aan de reizen die ons worden aangeboden. En als u een klacht hebt, zoals het echtpaar van Radar, dan krijgt u binnen dertig dagen een reactie. Dat is natuurlijk ook logisch want Eliza heeft het te druk met het bezoeken van alle accommodaties.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *