Wanhoop over feiten

“Natuurlijk is koffie slecht…..” zegt de een.

“Je gooit de kont tegen de krib”, zegt de ander.

Aanleiding is mijn enthousiasme over een artikel in de Volkskrant .  Daarin wordt uitgelegd dat het goed is om koffie te drinken. Er worden wetenschappers in aangehaald die er robuust onderzoek naar hebben gedaan. (klik hier voor het artikel). 

Wat mij in het bovenstaande tafereel zo bijzonder treft, is het gemak waarmee de resultaten van goed onderzoek worden afgeserveerd. In de geest van: “Wetenschap is ook maar een mening”. Daarnaast heerst er natuurlijk ook de teleurstelling. Ik ben een bijna onmatig koffiedrinker, en dus blij met een bewijs dat ik daar verstandige keuzes in maak.

March for Science

Kortgeleden vond ook in Nederland een ‘March for Science” plaats. Een mars voor de wetenschap. In januari schreven de aanvoerders van de Nederlandse Akademie van Wetenschappen een pleidooi in de NRC. (klik hier). Helaas komen we met hun pleidooi niet echt veel dichter bij een antwoord op de vraag naar het waarom. Waarom wordt wetenschap niet meer serieus genomen? Waarom worden feiten gezien als ook maar een mening?

Hoe is het mogelijk dat men het in de wetenschap vrij behoorlijk eens is over bijvoorbeeld de klimaatverandering en de onderliggende oorzaken, terwijl de nieuwe Amerikaanse president openlijk twijfelt aan de juistheid van al het onderzoek naar het smelten van de ijskappen?

Overigens is de mars voor de wetenschap onopgemerkt gebleven bij mijn vrienden die koffie gewoon ongezond vinden. Ik heb de stellige indruk dat zij, en met hen miljoenen anderen, in een andere wereld leven dan de hoeders van de feiten. Hiertoe worden trouwens ook de journalisten gerekend, terwijl daar, als je af en toe een krant openslaat, ook wel wat op af te dingen is.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *