MANTRA’S

Mantra meditaties zijn meditaties waarin een herhaling van een geluid, woord of zin  de focus voor onze gedachten is.

In het Sanskriet wordt `Man` vertaald met gedachten en `tra` betekent bescherming. De oorspronkelijke betekenis van het woord mantra wordt dan ook als `dat wat onze geest beschermt` gezien.

Aldus een van de veel op elkaar lijkende omschrijvingen die op het internet te vinden zijn. Of het de beste en meest juiste is, weet ik niet, maar ik kan er mee uit de voeten.

Een bekende mantra is om mani padme hum. Toen ik begin deze eeuw door de Himalaya wandelde heb ik deze regelmatig door Nepali horen prevelen. Over de betekenis van dit zinnetje is een hele Wikipedia pagina vol geschreven. Ik had wel de indruk dat de Nepali er rustig (nog rustiger) van werden door dit zinnetje zowat eindeloos te herhalen, dus ik denk dat een mantra werkt als je er in gelooft.

Waarom ik er over begin? Omdat ik zelf de helende kracht van een goed zinnetje meen te ervaren. En nu ik me dit realiseer, bedenk ik dat me dit eerder gebeurde. Zo heeft mij het zinnetje Storingen hebben voorrang altijd geholpen om rustig te blijven als er iets mis ging en even alle aandacht te besteden aan de reparatie. Uiteraard ben ik op internet gaan zoeken naar mantra-achtige zinnetjes en ik vond deze wel aardig: Work out because you love your body, not because you hate it.

Eerlijk gezegd vind ik dit wat weinig mantra omdat het zinnetje niet echt goed te prevelen is. Het is meer een tegeltjeswijsheid. En als ik heel kritisch naar mijn eigen zinnetje kijk, dan geldt daarvoor nagenoeg hetzelfde. Maar hoewel ik het niet eindeloos prevel, ik heb het wel uitgeprint en opgehangen. En bij elk zwak moment hoop ik dat ik er aan denk:

Waarom dit een helend zinnetje is, is erg persoonlijk. In mijn geval heeft dit allemaal te maken met de strijd tegen mijn overgewicht. Natuurlijk hoop ik op een wonderpil waardoor ik niks aan mijn life style behoef te doen en toch zo’n dertig K kwijt raak. Of ik hoop op een soort van Goddelijke inblazing waardoor ik zonder dat het me moeite kost een ascetisch leven kan leiden. Maar, als ik me dit realiseer: er gebeuren hier geen wonderen, dan is het duidelijk: als je iets wil bereiken, dan moet je er voor werken. Niks gaat vanzelf. En oh ja: dat wist ik al en natuurlijk weet iedereen dat. Het zinnetje zorgt er voor dat ik me dit op het juiste moment herinner.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *