Inspiratiebronnen

Ook voor deze pagina in de opbouwfase van de website alleen wat namen. Nog even geen links.

Er komt straks een pagina met een onderverdeling naar diverse categorieën. 

De zes namen die er nu staan worden er nogal wat meer. 

Karl Weick, inmiddels in de tachtig. Voor mij de psycholoog van het belangrijke begrip enactment: we leven in een werkelijkheid die we, althans in conceptuele zin, zelf gecreëerd hebben.

Edward De Bono, ook al een ouwetje (1933), maar de man die duidelijk maakte dat je creatief denken kunt leren. Echt beroemd zijn zijn six thinking hats: zes gekleurde hoedjes die elk een aspect van het denken symboliseren.

Gareth Morgan, evenmin een van de jongsten (1943) maar dat krijg je bij iemand die zelf uit 1951 is. Morgan schreef het wel zeer invloedrijke boek Images of Organizations. Hij laat zien met welke verschillende brillen we naar organisaties kunnen kijken en wat de gevolgen daarvan zijn. 

Stephen Hayes is een psycholoog die momenteel flink aan de weg timmert. Hij is de eerste ontwikkelaar van de Acceptance and Commitment Therapy waarover hier op de site nog het een en ander te lezen gaat zijn.  Het is een therapie vorm gericht op het vergroten van je psychologische flexibiliteit. 

Joy Drake & Kathy Tyler zijn bijzonder omdat ze (in Findhorn Schotland)  het Transformation Game hebben ontwikkeld. Een speelse, wel wat esoterische maar toch wel inspirerende manier om je eigen persoon eens tegen het licht te houden. ook over dit spel zal op deze site het nodige worden geroepen. 

Ivan Illich is belangrijk omdat hij in zijn tijd zeer vernieuwend het verschil tussen autonome en heteronome productie wist uit te leggen. Als je een kano maakt voor een familielid, dan zorg je er wel voor dat die perfect is. Wie voor een anonieme markt kano’s produceert kan dat wat minder schelen.