klik voor wikipedia

Geen vechter

Ik ben geen vechter. Er zijn dingen waar ik me voor inzet en dingen waartegen ik me verzet. In beide gevallen is mijn strategie win-win. 

Toch een gevecht

Ondanks het feit dat ik geen vechter ben, lever ik toch al jaren een gevecht. Het gevecht tegen overgewicht. En ik kijk om me heen en realiseer me dat ik zeker niet de enige zal zijn. Aan de strijd die wij dikkerds voeren, worden miljarden verdiend. Daar zal wel niet gemakkelijk iets aan te veranderen zijn. Net zo veel, of weinig als aan de obesogene samenleving waarin we leven. Dus het begint en eindigt toch allemaal bij jezelf. In mijn hoofd zit daar een heel boek over dat ik graag zou willen schrijven. De titel: Laat je niet gek maken. Ondertitel: overgewicht los je niet zomaar effe op. 

Speltheorie

Hierboven had ik het over een win-win  strategie. Die kreet komt uit de speltheorie. Die is op zich vrij complex. Ik leen daar twee begrippen uit: het nulsom-spel en het win-win spel. Bij een nulsomspel is mijn winst jouw verlies. Als we een spel spelen waar we allebei tien euro inzetten, en ik win, dan is jouw tien euro voor mij. Ik win er tien, jij verliest er tien. Plus tien voor mij, min tien voor jou: de som is nul. Bij win-win zorgen we er voor dat we allebei wat winnen. Voor een uitgebreider verhaal, lees mijn blog over win-win. Klik hier…