Voor hen die willen…..

Voor hen die willen is niets onmogelijk…..  Dit was de lijfspreuk van een literair elite gezelschap in Amsterdam rondom het jaar 1670. “Nil volentibus arduum”, zo noemde men zich. Overigens is de oud docent klassieke talen van de Belgische politicus Bart de Wever er van overtuigd dat de vertaling uit het Latijn moet zijn, dat voor hen die willen niets lastig is. (Bart de Wever had de spreuk aangehaald toen hij in 2010 een grote verkiezingswinst in België had geboekt. En Bart de Wever was de lijsttrekker van de Nieuwe Vlaamse Alliantie en hij is momenteel burgemeester van Antwerpen. Maar dit allemaal terzijde).

De Wil

De gedachte is, dat je alles kunt bereiken wat je wil, als je het maar echt en genoeg wil. In de Verenigde Staten is men dol op deze benadering: ‘Virtually nothing is impossible if you set your mind to it’. Deze uitspraak wordt toegeschreven aan Lou Holtz, een coach binnen het American Football. Het komt dus op wilskracht aan. Alleen ben ik als Europeaan wel geneigd er bij te denken dat je ook wel iets van mogelijkheden moet hebben. Ik kan op mijn zesenzestigste wel willen dat ik de 100 meter in 9 seconden kan lopen, maar als ik heel eerlijk ben: ik lijk echt in niets op Jusain Bolt. Het omgekeerde lijkt me realistischer: bij gebrek aan “wil” zal het lastig worden iets te bereiken. Maar: wanneer wil je iets, en wanneer weet je dat je het ook écht wil? Wat is dat eigenlijk: die wil? Laten we maar eens googelen.

Google

Fantastisch instrument, dat Google. Ik had nog nooit van Henny Bos gehoord en nu weet ik meer van hem dan van mijn buurman. (Kijk zelf maar eens op www.hennybos.com). In een artikeltje over de wil gooit hij een halve boekenkast om, waarvoor ik hem dankbaar ben. Bespaart mij enig zoekwerk. Vervolgens kom ik er achter dat ‘de wil’ een heftig bezongen thema is van de Asito schoonmaakgroep. Kijk hier maar eens. Zoals de Fransen zeggen: Les extrêmes se touchent. De uitersten  raken elkaar. De uitersten? Aan de ene kant de esoterische benadering van, of zelfs de claim op ‘de wil’. Aan de andere kant de wil als het trainbare doorzettingsvermogen. Google geeft overigens aanzienlijk meer resultaten van de esoterische benadering (mystiek, spiritueel, gericht op persoonlijke groei).

Wordt vervolgd…..

Op deze site heb ik een aparte categorie over ‘de wil’ gemaakt. Te vinden onder het hoofdje ‘Volentibus’. Ik weet niet of ik hier het Latijn goed gebruik, maar als Nil volentibus arduum  betekent dat niets lastig is voor hen die willen, dan schat ik in dat Volentibus  dus “Voor hen die willen” betekent. Ik zal met enige regelmaat blogjes produceren die over ‘de wil’ gaan. De reden is dat ik het volgens mijn observaties met veel mensen deel dat de geest gewillig is maar het vlees zwak.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *